• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι είναι η νυκταλωπία;

Τι είναι η νυκταλωπία;

Τι είναι η νυκταλωπία;

Η νυκταλωπία είναι ένα σύμπτωμα στο οποίο πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή, ακόμα όταν είναι στην αρχή και μόλις αρχίσει ο ασθενής να παραπονιέται ή να το αναφέρει.

Κυρίως αρχίζει στην παιδική ηλικία, όπου το παιδί παραπονιέται ότι δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να βαδίσει, όταν αρχίζει και «πέφτει» ο φυσικός φωτισμός, δηλαδή μετά το απόγευμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μια εκτεταμένη βλάβη στον αμφιβληστροειδή και κυρίως στην περιοχή εκείνη, όπου συνδέει τον αμφιβληστροειδή με το οπτικό νεύρο και είναι το «κλειδί» της μεταστροφής του ερεθισμού σε οπτικό ερέθισμα.

Πρόκειται για τη μελαγχρωστική στιβάδα του αμφιβληστροειδή, όπου αρχίζει και διαχέεται σε όλη της το εύρος, με αποτέλεσμα να καθιστά αδύνατη την επεξεργασία του φωτός. Έτσι πέφτοντας η ένταση του φωτός, μειώνεται ακόμη πιο γρήγορα η ικανότητα της όρασης μέχρι και την πλήρη απώλεια.

Είναι μια κατάσταση, η οποία με προσωπική οφθαλμολογική εξέταση, τόσο με το οφθαλμοσκόπιο, όσο και με τη φλουοροαγγειογραφία, μπορεί κανείς να την πιστοποιήσει νωρίς.

Βέβαια, υπάρχει το μεγάλο θέμα της θεραπευτικής αγωγής που προς το παρόν είναι σε πολύ δύσκολο σημείο και σε πρωταρχικά στάδια για την εμφάνιση κάποιας επιτυχίας. Εκείνο όμως που πρέπει να προστεθεί είναι ότι η εξέλιξη είναι βραδεία και μπορούν να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι την πλήρη τύφλωση.

Μέχρι τότε οι ελπίδες για κάποια εξατομικευμένη αγωγή μπορεί να υπάρχουν και δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπονται. Βέβαια, τον παλιό καιρό δίναμε απλώς βιταμίνες, ιδιαίτερα για αυτή τη «δουλειά», αλλά τώρα υπάρχουν συντονισμένες καταστάσεις και «μηχανικές» βοήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση πολύ.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Βλαστοκύτταρα για όλες τις ασθένειες και για όλους τους ιστούς
Σ’ ότι αφορά την έρευνα των βλαστοκυττάρων, οι επιστήμονες εργάζονται εντατικά αυτόν τον καιρό ώστε κύτταρα απ’ το δέρμα, αίμα καθώς και απ’ άλλους ιστούς να μπορούν να επεξεργαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να παίρνουν τις ιδιότητες των λεγόμενων εμβρυικών κυττάρων∙ τα εμβρυικά κύτταρα μέχρι στιγμής μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε ιστό όπου και αν χρησιμοποιηθούν. Περισσότερα...



Αϋπνία, άνοια και Parkinson
Στις χρόνιες καταστάσεις αϋπνίας εμφανίζονται έντονα παρκινσονικά και ανοϊκά συμπτώματα. Περισσότερα...



Κινητικό σύστημα και επισκόπηση
Αναμενόμενα η επισκόπηση του κινητικού συστήματος, γίνεται με την οπτική εκτίμηση της οπτικής εικόνας, που παρουσιάζει ο μυς ή οι μύες. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit