Ερευνητικα νεα, το μυρμηγκι και ο εγκεφαλος - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΚΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Έρευνα
  • Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Βιολόγοι και νευροφυσιολογία παρατήρησαν την καθημερινότητα των μυρμηγκιών. Με έκπληξη είδαν ότι ο μικρός τους εγκέφαλος λειτουργεί σαν τον ανθρώπινο. Το πιο αξιοπερίεργο ήταν ότι το 10mg μυρμήγκι έχει έναν εγκέφαλο που ζυγίζει μόλις 0,1mg.

Και όμως αυτός ο εγκέφαλος έχει και πυξίδα και «οδόμετρο » που το βοηθάει τόσο στην ανεύρεση τροφής όσο ακόμη και στην αποθήκευσή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μυρμήγκι ψάχνει «τεθλασμένα» για την εύρεση της τροφής του ενώ πηγαίνοντας να την αποθηκεύσει χρησιμοποιεί την ευθεία και γρηγορότερη οδό. Εάν φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στην έρημο τότε μπορεί να υποθέσει με ασφάλεια ότι ο εγκέφαλος του μυρμηγκιού διαθέτει ένα GPS.

Επόμενο είναι και να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε παρατηρώντας και τον άνθρωπο ότι διαθέτει με ασφάλεια κάτι ανάλογο του μυρμηγκιού μόνο που αυτός αξιοποιεί τις πληροφορίες με άλλον τρόπο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Παροδικά, ισχαιμικά επεισόδια και λοιμώξεις
Όταν έχουμε ασθενείς με παροδικά, ισχαιμικά επεισόδια πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την παρουσία λοιμωδών παραγόντων καταστάσεων Περισσότερα...



Οι αμυλοειδείς πλάκες στις νόσους Alzheimer και σκράπι
Το έτος 1984 στην Αγγλία και συγκεκριμένα στη Σκωτία που ξεκίνησε η έξαρση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, κάποιοι επιστήμονες σκέφτηκαν και σύγκριναν νευροπαθολογικά ευρήματα του εγκεφάλου, δηλαδή τις λεγόμενες πλάκες αμυλοειδούς που σχηματίζονται στη νόσο του Alzheimer με παρόμοιες που βρίσκονται στον εγκέφαλο προβάτων που πάσχουν από τη νόσο σκράπι Περισσότερα...



Τι είναι η νόσος του Wegener;
H νόσος του Wegener είναι ένας συνδυασμός αγγειϊτικής βλάβης εγκεφάλου και πνευμόνων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit