• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η «φαρμακευτική» χορεία

Η «φαρμακευτική» χορεία

Η «φαρμακευτική» χορεία

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η περίπτωση της «φαρμακευτικής» χορείας είναι μια από τις πλέον συνηθισμένες και τακτικά εμφανιζόμενες μορφές.

Βασικά η εμφάνιση της οφείλεται ασφαλώς σε μια τυχόν μικρή ή μεγάλη προδιάθεση που υπάρχει ανοσολογικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως στην υπερδοσολογία κάποιων φαρμάκων και ιδιαίτερα των αντιπαρκινσονικών, ντοπαμινεργικών φαρμάκων.

Μια υπερδοσολογία στα σκευάσματα αυτά και κυρίως της L-ντόπα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερκινησιών, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές ως προς δυο σημεία. Κυρίως είναι πάρα πολύ έντονες στα άκρα και συνοδεύονται και από αθετωσικές κινήσεις των δαχτύλων.

Το χαρακτηριστικό αυτών των υπερκινησιών είναι η αυτόματη μείωση των συμπτωμάτων τους και της έντασης τους, μετά από τη μείωση ή «απόρριψη» της φαρμακευτικής αγωγής.

Παρόλα αυτά, η χορεία φαρμακευτικής αιτίας είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι μπορεί να προσαρμοστεί πολύ δύσκολα μια θεραπευτική αγωγή της μείωσης της L-ντόπα, η οποία στις χρόνιες αυτές περιπτώσεις συν των άλλων παρενεργειών φέρνει πάρα πολύ τακτικά και έναν εθισμό, ο οποίος στους ηλικιωμένους ανθρώπους καταπολεμάται δύσκολα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Οι «επιληπτικές κρίσεις» της γκρελίνης
Οι «επιληπτικές κρίσεις» στον εγκέφαλο, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική και ιδιαίτερα κατά τις εικοσιτετράωρες καταγραφές μπορεί να προέρχονται από διάφορες εγκεφαλικές περιοχές ή νευρωνικά τόξα Περισσότερα...



Βιορυθμός και κορτιζόλη
Όλη η ύπαρξη του ατόμου στην καθημερινότητα του βασίζεται σε ένα εικοσιτετράωρο κιρκάδιο Περισσότερα...



Ο πόνος στην οστεομυελίτιδα στο άνω άκρος
Στο άνω άκρο υπάρχουν τρία ή τέσσερα μεγάλα οστά, τα οποία είναι και επιρρεπή σε κατάγματα ή βλάβες λόγω εργασιακών ή αναγκών ή αθλητικών δραστηριοτήτων, πολύ δε περισσότερο λόγω τραυμάτων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit