To πάχος, η γκρελίνη και η λεπτίνη

To πάχος, η γκρελίνη και η λεπτίνη

Μπορούμε να φανταστούμε την παχυσαρκία σαν ένα αντικείμενο στη μέση μιας «τραμπάλας». Στην τραμπάλα αυτή από τη μια μεριά βαραίνει η γκρελίνη, μια ορμόνη που ανοίγει την όρεξη. Από την αντίθετη μεριά έχουμε το αντίβαρο της λεπτίνης, μια ορμόνη που κόβει την όρεξη για φαγητό.

Και οι δυο ορμόνες επιδρούν στο ίδιο εγκεφαλικό νευρωνικό τόξο, η κάθε μια με διαφορετικό στόχο ανάλογα με τη στιγμή, την κατάσταση και το ερέθισμα.

Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, προσέχοντας αυτή τη βιολογία και βιοχημεία του εγκεφάλου, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

Μετά από πολύ προσεκτική ανάλυση, η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει π.χ. μέσω του διακρανιακού ερεθισμού.
Αρκετές φορές τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

 

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «κώμα» μετά το φαγοπότι
Πάρα πολλές φορές συμβαίνει να παρατηρήσουμε μια αδυναμία και μια έντονη τάση για ύπνο μεταξύ δυο έως τέσσερις το μεσημέρι, ιδιαίτερα μετά από έντονο φαγοπότι Περισσότερα...





To πρόβλημα των διανοητικών διαταραχών
Η καταγραφή, ο συνδυασμός και η θεραπευτική αντιμετώπιση των διανοητικών διαταραχών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ιατρικής σήμερα Περισσότερα...




Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel
 
Το κανάλι της νευρολογίας