• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Υπερδιέγερση και εγκεφαλική φθορά

Υπερδιέγερση και εγκεφαλική φθορά

Υπερδιέγερση και εγκεφαλική φθορά

Η υπερδιέγερση είναι σε κάθε περίπτωση κάτι αρνητικό˙ σημαίνει μια υπερκατανάλωση κάποιων ουσιών, κάποιας δραστηριότητας, κάποιας σκέψης, ακόμα και φυσικών λειτουργιών προς μια κατεύθυνση.

Τα αποτελέσματα διαφόρων μορφών υπερδιέγερσης τα ζούμε καθημερινά σαν παθολογικά φαινόμενα διαφόρων νοσημάτων στη Βιονευρολογική και προσπαθούμε να τα κατονομάσουμε, να τα καταλογίσουμε και ανάλογα με την ένταση τους να τα θεραπεύσουμε.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την πραγματοποίηση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος καταφέρνουμε και μετράμε αυτές τις διεγέρσεις στο ακρότατο σημείο και κατά συνέπεια, αφού μπορούμε να κάνουμε αυτό, υπολογίζουμε και τις φθορές που προκαλούν μεταξύ τους τα διάφορα σημεία.

Έτσι με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι άκρως παθολογικές καταστάσεις απρόσμενα έχουν μια δυσάρεστη κατάληψη με έντονη συμπτωματολογία, γιατί η φθορά από μια τέτοια διέγερση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ακόμη και μικρό, μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες.

Η εκούσια συμμετοχή του ανθρώπου είναι δυνατόν και μπορεί αυτές τις διεγέρσεις, αν όχι να τις «εκπλήξει», να τις περιορίσει ουσιαστικά˙ π.χ. με τη μη συμμετοχή στη μια ή στην άλλη περίπτωση ή με τη μη πρόκληση της μιας ή της άλλης κατάστασης.

Όλα αυτά δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις για να υπάρξει η ψυχική ηρεμία που θα οδηγήσει τον άνθρωπο στη σωστή απόφαση, σε ότι αφορά την ψυχική του ισορροπία και την εκτόνωση των συναισθημάτων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε κυρίως για «δηλητηριώδη» συναισθήματα που καταστρέφουν την καθημερινότητα, το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ψυχιατρικές περιπτώσεις και η κορτιζόλη
Η ανάλυση ιστορικών από παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν ψυχιατρικές διαταραχές μετά από άσχημα παιδικά βιώματα, έδειξε ότι παράλληλα σε αργότερες ηλικίες έχουν και διαταραχή του ανοσοποιητικού, λόγω του ότι παρουσιάζουν αυξημένη κορτιζόλη στο αίμα Περισσότερα...





Τα «μικροσυμπτώματα» των εγκεφαλικών όγκων
Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει «μικροσυμπτώματα» να εμφανίζονται πριν τη διάγνωση ενός μεγάλου εγκεφαλικού όγκου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit