Μπορει η ραγοειδιτιδα να ειναι αποτελεσμα μιας συστηματικης παθησης; Π.χ. μιας σκληρυνσης κατα πλακας - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ; Π.Χ. ΜΙΑΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Παθήσεις
  • Οφθαλμός
  • Μπορεί η ραγοειδίτιδα να είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής πάθησης; Π.χ. μιας σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μπορεί η ραγοειδίτιδα να είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής πάθησης; Π.χ. μιας σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μπορεί η ραγοειδίτιδα να είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής πάθησης; Π.χ. μιας σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μπορεί η ραγοειδίτιδα να είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής πάθησης; Π.χ. μιας σκλήρυνσης κατά πλάκας

Αναμφισβήτητα ναι. Ότι έχει σχέση με συστηματική νόσο και μια φλεγμονή, αρχίζοντας από τις παθήσεις του κολλαγόνου, σαρκοείδωση, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας με εγκεφαλίτιδα ή οτιδήποτε άλλο, το πρώτο ευαίσθητο όργανο που μπορεί να πειράξει είναι ο οφθαλμός και από αυτόν ο ραγοειδής χιτώνας, αυτό το σημείο που ιδιαίτερα είναι εύκολο σε πρόσβαση στο αίμα.

Αλλά γενικά, σε καταστάσεις τέτοιες, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, που υπάρχει μια συστηματική πάθηση, η οποία δέχεται διάφορες φλεγμονές-επιρροές, οφείλει ο διαγνώστης γιατρός να σκεφτεί και τη ραγοειδίτιδα σαν μια αιτία που μέχρι τότε παραμένει αδιευκρίνιστη, αλλά έχει σχέση με μια γενικευμένη φλεγμονική κατάσταση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και αν η έλλειψη επαρκούς πείρας ή οποιαδήποτε αμφιβολία δημιουργεί μια καθυστέρηση, πρέπει οπωσδήποτε να προωθείται ο ασθενής στον ανάλογο γιατρό, έτσι ώστε να δοθούν τα φάρμακα και κυρίως τα κορτιζονούχα κολλύρια για να προστατευτεί άμεσα ο οφθαλμός και να μην έχουμε εξελίξεις.

Ιδιαίτερα δε όταν είναι συστηματική η πάθηση, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η γενικευμένη θεραπεία για το θέμα της όλης κατάστασης που φυσικά επηρεάζει και αυτή τη ραγοειδίτιδα.

Στη Βιονευρολογική, έχουμε δει πάρα πολλές φορές πως θεραπεύοντας τη γενικευμένη φλεγμονική διαδικασία έχουμε και μια σχεδόν «αυτόματη» ίαση της ραγοειδίτιδας. Είναι κάτι όμως που πρέπει να το σκεφτόμαστε πάντοτε. Ποτέ από μια ιατρική εξέταση δε βγάζουμε από τη σκέψη μας και ένα γρήγορο βλέμμα στον οφθαλμό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαταραχές όρασης και διασκηνίδιος εγκολεασμός
Είναι ένα σύνδρομο που απαιτεί άμεση αναγνώριση, διαγνωστική ταχύτητα και χειρουργική αντιμετώπιση Περισσότερα...



Ψύχωση ή υποφυσιακή διαταραχή;
Ο κεντρικός αδένας του σώματος, δηλαδή, η υπόφυση «κρέμεται» και κατευθύνεται από τον εγκέφαλο Περισσότερα...



Εθισμός, βουλιμία, πάχος
Γνωρίζουμε από πολλά χρόνια ότι στο κέντρο του εγκεφάλου υπάρχει ένας μηχανισμός επιβράβευσης και ηδονής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit