• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ακούσιες κινήσεις και υπερκινητικότητα

Ακούσιες κινήσεις και υπερκινητικότητα

Ακούσιες κινήσεις και υπερκινητικότητα

Πρόκειται για ένα συνδυασμό συμπτωμάτων που παρατηρείται πολύ τακτικά σε διάφορα άτομα, κυρίως σε όσους έχουν νευροψυχιατρικά προβλήματα.

Έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική ότι ιδιαίτερα έντονα είναι αυτά τα δυο συμπτώματα: της υπερκινητικότητας και των ακουσίων κινήσεων, κυρίως κατά την παιδική ηλικία στην αρχή διαφόρων συμπτωμάτων.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση που πρέπει να γίνεται πολύ τακτικά από τους γονείς ή τους συγγενείς, σε ότι αφορά την έξαρση αυτών των δυο περιπτώσεων, ιδιαίτερα με τις ακούσιες απότομες κινήσεις, διότι συνήθως αποτελούν το έναυσμα της αρχής μιας νευροψυχιατρικής πάθησης.

Η πάθηση αυτή, κατά κύριο λόγο, μπορεί να έχει με την υπερκινητικότητα σε ορισμένα άτομα και την αδυναμία συγκέντρωσης ή και να είναι έκφραση κάποιων τικ ή και τα δυο μαζί.

Όπως και να έχει η περίπτωση, η υπερκινητικότητα και οι ακούσιες ακοντρολάριστες κινήσεις είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθούν νευρολογικά, τουλάχιστον τώρα που υπάρχουν όλες οι ανάλογες τεχνικές δυνατότητες.

Σε καμία περίπτωση αυτά τα συμπτώματα δεν πρέπει να αφήνονται για την «επόμενη» ημέρα, διότι μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία μιας άσχημης εξέλιξης.

Κατά κύριο λόγο, πίσω από αυτά κρύβονται εκφυλιστικά νοσήματα, ποικίλης έντασης και συμπτωματολογίας ή ακόμη και κάποιες λοιμώξεις, κυρίως ενδοεγκεφαλικές του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μπορούν να πυροδοτήσουν την αρχή τους.

Όπως και να έχει, ο γιατρός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ιδιαίτερα αναλυτικός, να καταγράφει με μεγάλη προσοχή όλη την κλινική εικόνα, έτσι που να έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να βασιστεί πάνω σε αυτή και να τη συγκρίνει με νέα τυχόν γεγονότα.

Παρακολούθηση της πορείας είναι κατά κύριο λόγο και το κύριο περιεχόμενο της διάγνωσης που θα ακολουθήσει. Έγκυρη διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει και μια αποτελεσματική θεραπεία. Και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει τη σημασία που έχει η κατάλληλη παρατήρηση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή διέγερση
O εγκέφαλος του ανθρώπου είναι προγραμματισμένος να δουλεύει ασταμάτητα, ακόμη και στον ύπνο. Περισσότερα...



Ποιός ήταν ο Hans Berger;
Για τη νευρολογία η πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα χαρακτηρίστηκε από τη μορφή του Hans Berger. Περισσότερα...



H υπόφυση, η επίφυση και τα προβλήματα τους
Πρόκειται για δυο «τύπους» στον εγκέφαλο, οι οποίοι είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και κυρίως έχουν το χαρακτηριστικό ότι οι διαταραχές τους βρίσκονται σε κομβικό σημείο από όπου περνάνε οι διασταυρώσεις πολλών νευρώνων τόξων που προκαλούν τόσο ενδοκρινικές, όσο και άλλου είδους νευρολογικές διαταραχές Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit