• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως επηρεάζει η αλλαντίαση το νευρικό σύστημα;

Πως επηρεάζει η αλλαντίαση το νευρικό σύστημα;

Πως επηρεάζει η αλλαντίαση το νευρικό σύστημα;

Η δηλητηρίαση μέσω της αλλαντίασης προκαλείται διότι δημιουργείται ένα «μπλοκάρισμα», σε ότι αφορά τη μεταφορά της διέγερσης μεταξύ νευρώνων και μυών. Γενικά, σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μια μείωση της εκκρινόμενης ακετυλοχολίνης.

Κατά πρώτο χαρακτηριστικό λόγο προσβάλλονται οι οφθαλμικοί μύες του ασθενούς, έτσι ώστε να βλέπει διπλά ή θολά. Παράλληλα, οι κόρες διευρύνονται και δείχνουν μια αδράνεια στο φωτεινό ερεθισμό.

Μετά από αυτό αναπτύσσονται μυϊκές συσπάσεις με αδράνεια στα χείλη, στη γλώσσα, στο φάρυγγα και ταυτόχρονα εκτείνεται ένα «στέγνωμα» της στοματικής κοιλότητας που προκαλεί μεγάλη δίψα και αδυναμία για ομιλία και κατάποση. Το χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει πυρετός.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, στις οποίες η κατάσταση της πάρεσης προχωράει από το κεφάλι προς τα κάτω, βλέπουμε ότι σιγά σιγά οι μυϊκοί σπασμοί πηγαίνουν προς το έντερο, με αυξανόμενους εμετούς, διάρροια εναλλασσόμενη με δυσκοιλιότητα και αδυναμία αναπνοής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Θρομβοκύτταρα: από «βοηθός», εχθρός
Τα θρομβοκύτταρα τα χρειάζεται ο οργανισμός σε πολλές περιπτώσεις, προκείμενου να έχει την αιμόσταση που βοηθάει τη διακοπή μιας αιμορραγικής κατάστασης Περισσότερα...



Αθηρωματικές πλάκες και εμβολισμός αγγείων
Το «αγγειακό δέντρο» του εγκεφάλου, όπως έχουμε παρατηρήσει από τις χρόνιες καταγραφές των ιστορικών και νευροφυσιολογικών εξετάσεων, εδώ στη Βιονευρολογική, έχει μεγαλύτερο εχθρό τον εμβολισμό από μικρά ή μεγάλα έμφρακτα σε διάφορα τμήματα του «αγγειακού δέντρου» Περισσότερα...



Η εμπειρική διάγνωση της άνοιας
Όπως έχουμε δει εδώ στη Βιονευρολογική και από τη διεθνή πλέον βιβλιογραφία είναι γνωστό ότι η διάγνωση της άνοιας αγγειακής αιτιολογίας ή τύπου Alzheimer είναι απολύτως εμπειρική διαδικασία. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit