• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πολιτισμός και μνήμη

Πολιτισμός και μνήμη

Πολιτισμός και μνήμη

Περίπου πριν διακόσια χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκαν τα πρώτα ανθρωποειδή όντα, κάπου στην Αφρική.

Μελετώντας, με τις σημερινές συνθήκες, την εξέλιξη τους και την ανθρωπολογία τους, διαπιστώνουμε ότι ιστορικό ρόλο στην εξέλιξη τους έπαιξε ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος πολιτισμός. Ένας πολιτισμός που άρχισε από την κατασκευή εργαλείων και ανάπτυξη μεθόδων επικοινωνίας.

Εκεί φαίνεται ότι οι ικανότητες μάθησης μεμονωμένων ατόμων και η ιστορική τους μνήμη έδωσαν μια ώθηση μέσα στο χρόνο μέσω της κοινής μάθησης, δηλαδή, μέσω της μεταβίβασης πολιτισμού.

Έτσι, ο σημερινός άνθρωπος όταν χάνει τη μνήμη του χάνει τον πολιτισμό του και ανθρωπολογικά «αποξενώνεται» από τον τρόπο ζωής του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Αυτοκτονικότητα και θετικές σκέψεις
Η αυτοκτονικότητα, πριν φτάσει σε μια έντονη κλινική μορφή που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη, έχει κάποια «πρόδρομα» στοιχεία, κατά τα οποία εναλλάσσονται θετικές με αρνητικές σκέψεις Περισσότερα...



Εγκέφαλος: ψυχώσεις. Η επανάσταση της χλωροπρομαζίνης
Μέχρι στις αρχές του 1950 οτιδήποτε είχε σχέση με εγκεφαλική δυσλειτουργία ή ψυχιατρική απόκλιση, σε γενικές γραμμές, εθεωρείτο ως «τρέλα» και οι ασθενείς που είχαν την ατυχία να εκδηλωθούν έτσι έπεφταν σε ένα κύκλο προκαταλήψεων και δεισιδαιμονίας. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit