• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αναιμία, λευκοπενία, κροταφική αγγειΐτιδα

Αναιμία, λευκοπενία, κροταφική αγγειΐτιδα

Αναιμία, λευκοπενία, κροταφική αγγειΐτιδα

Η αναιμία παρουσιάζει πολλά συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται τόσο από την ηλικία, όσο και από το φύλο, αλλά κυρίως από το νευρικό σύστημα. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των αναιμιών είναι οι διάφορες αγγειΐτιδες, οι οποίες εμφανίζονται μετά την παρουσία μιας κάποιας αναιμίας ή λευκοπενίας.

Η πιο χαρακτηριστική από αυτές τις περιπτώσεις είναι η κροταφική αγγειΐτιδα και σαν συνοδό σύμπτωμα της αναιμίας ή της λευκοπενίας εμφανίζεται κυρίως με τη συνύπαρξη του πυρετού, κακουχίας, απώλειας βάρους και έντονης κεφαλαλγίας. Αυτό είναι το τετράπτυχο που σχεδόν εμφανίζεται σε όλες τις μορφές αγγειΐτιδας, κυρίως σε αυτές που είναι κληρονομικού χαρακτήρα και υφίστανται στον οργανισμό από πολύ καιρό.

Ο κλινικός γιατρός πρέπει πάντα να συνδυάζει αυτά τα εργαστηριακά ευρήματα που προκύπτουν από την αναιμία με το χρόνο εμφάνισης της, ο οποίος βέβαια διαπιστώνεται αναμνηστικά, και το συνδυασμό των υπαρχόντων συμπτωμάτων.

Όταν υπάρχει αυτός ο συνδυασμός των συμπτωμάτων με κυρίαρχο την αναιμία, τότε πλέον η κροταφική αγγειΐτιδα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά και να παρακολουθείται για ικανό διάστημα με τα ανάλογα εργαστηριακά ευρήματα μέχρι κανείς να αποφανεί για διακοπή της θεραπείας της.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το σύνδορμο Sjogren και οι δερματικές παθήσεις
Όταν έχουμε αυτό το συνδυασμό που είναι τακτικός και με αλληλοκαλυπτόμενη συμπτωματολογία, το χαρακτηριστικό είναι η νευροψυχιατρική απόκλιση που παρουσιάζουν αυτοί οι ασθενείς Περισσότερα...



Το πρόβλημα της «ανεπιθύμητης» τριχοφυΐας
Η τριχοφυΐα και η γυροειδής αλωπεκία αποτελούν τα δυο άκρα αντίθετα, σε ότι αφορά τις ανδρογενείς ορμόνες, που έχουν τη ρίζα τους και στις δυο αιτίες Περισσότερα...



Δευτερογενής υποθυρεοειδισμός και ψυχικές διαταραχές
Πολλές φορές υποφυσιακές διαταραχές δημιουργούν με τη σειρά τους μια δυσλειτουργία στο θυρεοειδή, με αποτέλεσμα το υποθυρεοειδισμό Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit