• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Επώδυνα συμπτώματα στον αυχένα

Επώδυνα συμπτώματα στον αυχένα

Επώδυνα συμπτώματα στον αυχένα

Ο αυχένας είναι μια περιοχή που κατεξοχήν είναι ευαίσθητη σε κάθε είδους πόνο. Εξού και οι περισσότεροι κεφαλόπονοι εκδηλώνονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού , στην αρχή του αυχένα και προς τα κάτω και δυσκολεύουν τη ζωή του ασθενούς.

Επόμενο είναι λοιπόν ότι πάρα πολλοί ασθενείς ή μπορεί να «αρχίζουν» από αυτήν την περιοχή ή να «αντανακλούν» σε αυτήν και να δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως διαγνωστικά και λιγότερο θεραπευτικά.

Π.χ. να έχουμε το πρόβλημα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που κατά κανόνα χτυπάει τον αυχένα, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Στα παιδιά και στους νεότερους είναι η περιοχή που εκδηλώνει τον περισσότερο πόνο, όταν υπάρχει μια μηνιγγίτιδα ή μια υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Βέβαια, στις προχωρημένες ηλικίες ή κάτω από τον κίνδυνο θρομβοφιλίας υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος της απόφραξης της βασικής ή της καρωτιδικής αρτηρίας ή ακόμη να εμποδίζεται η αιμοροή από ένα σφαγιτιδικό όγκο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε και για αυχένα.

Ο νούμερο ένα πόνος, που παρουσιάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο λεγόμενος αθροιστικός πόνος. Πρόκειται για εκείνη την τυραννική αίσθηση της συνεχούς πίεσης πάνω στον αυχένα που συνοδεύεται με πόνους, ζαλάδες, τάση για εμετό, αστάθεια, αδυναμία, που κυριολεκτικά κάνει τη ζωή δύσκολη σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Γενικά ο πόνος στον αυχένα δεν πρέπει να αφήνεται ανεξάρτητα και υποθετικά σε μια προσωρινή δοσολογία κάποιου φαρμάκου. Ακόμη και αυτό αν συμβαίνει, να γίνεται συστηματική έρευνα και να «ακουμπάει» ο θεράπων γιατρός στη θεραπεία του, πάνω στο αληθινό πρόβλημα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Δυστονίες και παθογένεια
Στη Βιονευρολογική από τις χρόνιες παρατηρήσεις που έχουμε κάνει σε ασθενείς με δυστονίες ή με διάφορες δυσκινησίες, τυπικές είναι κυρίως, όπως έχουμε παρατηρήσει, οι εστιακές ή οι τμηματικές δυστονίες Περισσότερα...



Πως αντιδρούν οι κυτοκίνες;
Ιδιαίτερα σε διαταραχές του ύπνου, οι κυτοκίνες αντιδρούν μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Περισσότερα...



Ψυχογενείς κρίσεις και συγγενείς
Έχει διαπιστωθεί ότι σε περιβάλλον επιληπτικών κρίσεων πάρα πολλοί συγγενείς με προδιάθεση για επιληπτικές κρίσεις μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια τις επιληπτικές κρίσεις άλλων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit