• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εξάρτηση και γενετικές προδιαγραφές

Εξάρτηση και γενετικές προδιαγραφές

Εξάρτηση και γενετικές προδιαγραφές

Σίγουρα οι γενετικές προδιαγραφές κάθε ατόμου, καθώς επίσης και η γενετική του δομή παίζουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στον εάν θα εξαρτηθεί από κάτι ή όχι.

Τυπικό παράδειγμα είναι ότι σε πολλούς Ασιατικούς λαούς ή φυλές της Ασιατικής περιοχής, τα προβλήματα του αλκοόλ είναι περισσότερα, διότι η σύσταση, δηλαδή το γενετικό καλούπι των εκεί ατόμων είναι διαφορετικά «πλασμένο» από αυτό των Ευρωπαίων.

Π.χ. το γονίδιο ALDH2 είναι σε διαφορετική ποσότητα μέσα στο αίμα τους από ότι σε άλλες φυλές. Στην προκειμένη περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν σε ποσοστό αυτό το γονίδιο που αναφέραμε, προκειμένου να παράγουν εκείνες τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των τοξινών του αλκοόλ που μπαίνουν στο αίμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν τρομερές παρενέργειες μετά από τη χρήση του αλκοόλ, σε σημείο που να μην μπορούν οι ίδιοι να αντέξουν την κατανάλωση του.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι μια από τις αιτίες του αντιαλκοολισμού σε πολλές περιοχές είναι ακριβώς γιατί λείπει το εν λόγω γονίδιο στον οργανισμό τους, προκαλώντας εκείνες τις μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες προκαλούν την εμφάνιση των παρενεργειών του αλκοόλ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αρκετοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους άνθρωποι αντοχής σε ορισμένες ουσίες και άλλοι όχι. Όπως και να έχει το πρόβλημα, αυτό δε λέει τίποτα το ιδιαίτερο για την εξάρτηση και αποτελεί απλώς ένα ιατρικό στοιχείο, προκειμένου να ληφθεί υπόψη σε περιπτώσεις θεραπείας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ελικοβακτηρίδιο και εγκεφαλικές διαταραχές
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ «συζητήσιμο» Περισσότερα...



Ημικρανίες και εγκεφαλική φθορά
Κάθε επεισόδιο ημικρανίας είναι ταυτόχρονα και μια μικρή εγκεφαλική «αναστάτωση» Περισσότερα...



Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική σε χρόνιες εξετάσεις σε αρκετούς ασθενείς, εκείνο που γεννά τον πανικό τις περισσότερες φορές είναι ότι στην ουσία είναι απροετοίμαστοι για τις αλλαγές του περιβάλλοντος τους ή δεν τις περιμένουν ή δεν τις σκέφτηκαν ή δεν τις επεξεργάζονται σωστά Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit