• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H βάση των ιλίγγων

H βάση των ιλίγγων

H βάση των ιλίγγων

Οι ίλιγγοι «γεννιούνται» εντός του εγκεφάλου από αμιγώς οργανικά αιτία και συγκεκριμένα από διαταραχές μεταξύ των βλεννογόνων του λαβυρίνθου και από τα λεγόμενα κρυσταλλικά ωτοκονία.

Όπως γνωρίζουμε στη Βιονευρολογική τα ωτοκονία είναι πολύ μικρά σωματίδια κρυστάλλων, τα οποία αρχίζουν και σχηματίζονται ήδη από την έβδομη ημέρα κατά τη γέννηση και σιγά σιγά ολοκληρώνονται με την πρόοδο της ανάπτυξης.

Στον εγκέφαλο μέσα και ιδιαίτερα στο αιθουσαίο νεύρο δρουν σαν μικρές «πέτρες», οι οποίες γυρίζοντας προς τη μια ή την άλλη μεριά ερεθίζουν τα ημικύκλια του ακουστικού νεύρου με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχουν ανάλογη εντύπωση της κατεύθυνσης που έχει το σώμα και προς τα πού ακριβώς κατευθύνεται η όλη κίνηση.

Είναι δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, ελεύθερα σωματίδια μέσα σε ένα υγρό εντός ημικυκλίων, τα οποία ημικύκλια είναι κάθετα μεταξύ τους έτσι που οποιαδήποτε θέση και να πάρει το σώμα, τα ωτοκονία γυρίζουν και ερεθίζουν τα νευρίδια του λαβυρίνθου, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται το γραφικό και τοπικό προσανατολισμό του σώματος, το μεταδίδει στον εγκέφαλο, ο οποίος εγκέφαλος με τη σειρά του το επεξεργάζεται και «μοιράζεται» την εμπειρία του με τους υπόλοιπους εγκεφαλικούς σχηματισμούς που είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η «συνοδεία» ενός ιλίγγου
Στη Βιονευρολογική, έχουμε παρατηρήσει πολυάριθμους ασθενείς που εμφανίζονται με το τυπικό πλέον σύμπτωμα του ιλίγγου, που είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα στην ιατρική με άλλες καταστάσεις Περισσότερα...



H ομαλή εξέλιξη του εγκεφάλου
Από την βρεφική ηλικία και μετά ο εγκέφαλος εξελίσσεται συνεχώς, στην αρχή με πολύ γρήγορο ρυθμό ο οποίος αργότερα βραδαίνει, χωρίς να παύει ποτέ να λειτουργεί. Περισσότερα...



Υπέρταση και φάρμακα και biofeedback
Πάνω από 2.000.000 Έλληνες πάσχουν από διάφορες μορφές υπέρτασης. Αυτά τα διάφορα υπερτασικά σύνδρομα οδηγούν τους θεραπευτές ιατρούς και ασθενείς, πολλές φορές, σε καταστάσεις απελπισίας , διότι δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μόνο με φάρμακα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit