• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις

Οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις

Οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις

Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο που έχει γίνει στις διαγνωστικές μεθόδους κάθε είδους στην ιατρική, όλο και περισσότερο αναδύεται ένα καινούργιο «πρόβλημα», οι λεγόμενες αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις. Μέχρι τώρα, η ύπαρξη τους ήταν μεν γνωστή, αλλά λόγω του ότι δε γινόταν να ερευνηθούν όσο έπρεπε, μείναμε στο σκοτάδι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μόλις τα τελευταία χρόνια έχουμε συλλέξει αρκετές πληροφορίες, σχετικά με το τι είναι αυτές οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, ποια κλινική έκφραση και συμπτώματα παρουσιάζουν και πως είναι δυνατόν να έχουμε τις πρώτες θεραπευτικές επεμβάσεις.

Γενικά όμως, από όλη τη μελέτη αυτών των νοσημάτων, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι σχεδόν πάντοτε και σε μεγάλο βάθος συμμετέχει και το νευρικό σύστημα και ιδιαιτέρα οι εγκεφαλικές δομές, οι οποίες μάλιστα συντονίζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή, η άμυνα του οργανισμού, και οι διαταραχές του είναι οι κύριοι αιτιοπαθογενετικοί παράγοντες για την ύπαρξη των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων.

Έτσι λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η καλή γνώση και των δυο παθολογικών δρόμων και των εγκεφαλικών διαταραχών και των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων, προκειμένου να δει ο γιατρός που συγκλίνουν και τι θεραπεία μπορεί να δοθεί.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Déjà vu» και το παράδειγμα του Γκαίτε
Ο μεγάλος Γερμανός ποιητής και ιδιαίτερης ευφυΐας φιλόσοφος Βόλφγκανγκ Γκαίτε στο βιβλίο του «Πίεση και αλήθεια» περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια ένα επεισόδιο déjà vu. Περισσότερα...





Το πρόβλημα των μη συνειδητών νοητικών διεργασιών
Οι διανοητικές διεργασίες, που βασίζονται σε εγκεφαλικές λειτουργίες, προκύπτουν από εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία σε ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι συνειδητά, ενώ αντίθετα στην πλειονότητα τους είναι ασυνείδητα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit