• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Κοινωνικός» εγκέφαλος και εγκεφαλική δραστηριότητα

«Κοινωνικός» εγκέφαλος και εγκεφαλική δραστηριότητα

«Κοινωνικός» εγκέφαλος και εγκεφαλική δραστηριότητα

Σήμερα πλέον με τις διαγνωστικές μεθόδους των νευροεπιστημών είναι δυνατόν να εξετάζουμε τις διαστάσεις του λεγόμενου «κοινωνικού» εγκέφαλου.

Δηλαδή, πλέον υπάρχει η δυνατότητα της καταγραφής εκείνων των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων από έναν ή περισσότερους εγκέφαλους, όταν αυτοί βρίσκονται σε επικοινωνία.

Έχουμε, δηλαδή, μια «κοινωνική» διάσταση καταγραφής και ως εκ τούτου και ερμηνείας των διάφορων εγκεφαλικών λειτουργιών από διάφορες θέσεις και σε διάφορους εγκεφάλους με ταυτόχρονη καταγραφή.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να παρατηρήσουμε τις δραστηριότητες της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ, προκειμένου να ερμηνεύουμε πάρα πολλές νευροψυχιατρικές νόσους.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, που μπορεί να καταγραφεί από πολλές θέσεις, μπορεί να περάσει σε ένα και μόνο υπολογιστή, να αναλυθεί και να δοθεί προς εξέταση ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια νέα πρόοδο, η οποία βοηθάει τεράστια πολλές νευροψυχιατρικές παθήσεις.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το πρόβλημα της λευκής ουσίας στην προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια
Έχουμε εδώ μια συγκεκριμένη διαταραχή, όπως «βγαίνει» και από τις παρατηρήσεις μας στην Βιονευρολογική, όπου έχουμε συγκεκριμένη φθορά, κυρίως της λευκής ουσίας και μάλιστα τόσο σε φλοιϊκό επίπεδο όσο και στην παρεγκεφαλίδα, που πιστοποιείται με τις νευροφυσιολογικές εξετάσεις και κυρίως νευροαπεικονιστικές εξετάσεις της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Όταν πονάνε οι τένοντες και οι μύες
Η κλινική εικόνα επώδυνων καταστάσεων που εμφανίζονται ξαφνικά σε τένοντες και μύες, δηλαδή έρχονται και φεύγουν, είναι αρκετά διαδεδομένη. Περισσότερα...



Οι αμιγώς αισθητικές διαταραχές στα εγκεφαλικά έμφρακτα
Είναι κάτι σπάνιο, όπου και στη Βιονευρολογική το βλέπουμε κατά περιπτώσεις πολύ ελάχιστα, όπου μετά από ένα πιστοποιημένο εγκεφαλικό και μετά από μια μαγνητική αγγειογραφία ή τομογραφία, βλέπουμε μια περιορισμένη αισθητική διαταραχή σε κάποιο άκρο ή τμήμα του σώματος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit