• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αγγειοπάθεια και απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια

Αγγειοπάθεια και απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια

Αγγειοπάθεια και απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια

Τελικά τον τελευταίο καιρό μακροχρόνιες έρευνες, σχετικά με τη λευκοεγκεφαλοπάθεια και ιδιαίτερα του προοδευτικού τύπου του εγκεφάλου, έχουν καταδείξει πως υπάρχει μια σαφής σχέση, σε ότι αφορά τη σύσταση της και την αγγειοπάθεια των μικρών αγγείων του εγκεφάλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, τα μικρά αγγεία του εγκεφάλου «παθαίνουν» μια προοδευτική υαλίνωση, η οποία πιθανόν να οφείλεται σε μια ανοσολογική διαταραχή, η οποία μεταφέρεται μέσω των κυττάρων.

Δηλαδή, τα κύτταρα εκείνα τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού και διοργανώνουν όλη τη δομή τους στον εγκέφαλο, λειτουργούν με τέτοιο ελλειμματικό τρόπο που επιτρέπουν αυτή την κατάσταση.

Το αποτέλεσμα αυτής της αγγειοπάθειας είναι η διαδοχικά εμφανιζομένη εγκεφαλοπάθεια, η οποία με τη σειρά της εκδηλώνεται κλινικά με μια σειρά νοσολογικών συμπτωμάτων, κυρίως νευρολογικού χαρακτήρα.

Έτσι έχουμε την απώλεια της μνήμης, της συγκέντρωσης, γενικά των γνωστικών λειτουργιών, αλλά πάρα πολύ τακτικά εμφανίζονται και κινητικοαισθητικές διαταραχές ή και όλα μαζί. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα γενικευμένο νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος με ποικίλη συμπτωματολογία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ολιγοδενδροκύτταρα
Τα ολιγοδενδροκύτταρα είναι ειδικά κύτταρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα τα οποία παράγουν την ουσία που λέγεται μυελίνη. Περισσότερα...



Χρόνια δυσφαγία σε παιδιά
Πολλές φορές, το φαινόμενο της δυσφαγίας, δηλαδή, μη καλής λειτουργίας των περίπου πενήντα ζευγών μυών και νεύρων, για να επιτευχθεί η πράξη της κατάποσης εμφανίζεται στα παιδιά, λιγότερο έντονα και περιοδικά, έτσι που να μη δίνεται ακριβής προσοχή, σημασία και κατ΄επέκταση η ανάλογη ιατρική θεραπεία Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit