• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μπορεί κανείς να «προβλέψει» τη νόσο του Alzheimer;

Μπορεί κανείς να «προβλέψει» τη νόσο του Alzheimer;

Η φίρμα TauRx και το φάρμακο Rember

Κατά κάποιον τρόπο σήμερα αυτό είναι δυνατόν λόγω της ύπαρξης σαφών γνώσεων ότι η νόσος του Alzheimer αποτελεί μια κληρονομική προδιάθεση.

Ξεκινώντας λοιπόν κάποιος, ακόμη και αν είναι απόλυτα ασυμπτωματικός γνωρίζοντας όμως ότι γενεαλογικά είναι επιβαρυμένος με αυτήν τη νόσο, μπορεί να εξεταστεί αν υπάρχει και στον ίδιο μια προδιάθεση.

Ένας συνδυασμός ειδικών νευροφυσιολογικών εξετάσεων, όπως είναι τα γνωστικά προκλητά δυναμικά και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, και άλλων κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων μπορεί να δείξει εάν υπάρχει η προδιάθεση αυτή.

Βέβαια, η όλη υπόθεση βασίζεται στην κλινική εμπειρία και δεν υπάρχει σήμερα κάτι που να είναι αυταπόδεικτο εκατό τοις εκατό, αλλά οπωσδήποτε σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να έχουμε μια απάντηση η οποία μπορεί έγκαιρα να προστατέψει τον «υποψήφιο» ασθενή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο φόβος και η συναισθηματική μνήμη
Η συναισθηματική μνήμη είναι μια ανώτερη εγκεφαλική λειτουργία που γεννιέται μεταξύ αμυγδαλής και ιππόκαμπου, δηλαδή δυο εγκεφαλικών σχηματισμών που υπάρχουν και στο αριστερό και στο δεξί ημισφαίριο και συντονισμένα αυτά τα δυο, ρυθμίζουν την ποσότητα του φόβου σε ανάμνηση κάποιων φοβικών γεγονότων και την ένταση τους Περισσότερα...



Οι ημιανοψίες και οι νευρολογικές ασθένειες
Η οπτική οδός μέσα στον εγκέφαλο έχει μια μεγάλη διαδρομή. Ξεκινάει από το βυθό του οφθαλμού και καταλήγει στον ινιακό λοβό , στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που είναι το οπτικό κέντρο. Περισσότερα...



Ο ρόλος της μνήμης της μυθοπλασίας
Σε πάρα πολλούς ασθενείς, όταν έχουμε μια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία «ταράζει» την ισορροπία της ζυγαριάς μεταξύ του αληθινού και της φαντασίας, τότε προκύπτουν νοητικά κενά, τα οποία ο ασθενής ή τα καταλαβαίνει εν μέρει ή δεν καταλαβαίνει καθόλου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit